Poetin uitgeroepen tot Russisch president

De Russische Kiescommissie heeft maandag, nadat meer dan 99 procent van de stemmen was geteld, premier Vladimir Poetin tot winnaar van de presidentsverkiezingen uitgeroepen. De ex-president behaalde 63,75 procent van de stemmen.

fvranckx

Communistenleider Gennadi Zjoeganov kwam uit op 17,19 procent, miljardair Michail Prochorov op 7,85 procent en ultranationalist Vladimir Zjirinovski op 6,23 procent. De centrumlinkse ex-voorzitter van de Federatieraad Sergej Mironov eindigt laatste met 3,85 procent van de stemmen.

Fraude

Volgens Russische oppositiepartijen en een Russische ngo werd er al vanaf de eerste uren van de presidentsverkiezingen fraude gepleegd in verschillende stembureaus.

Poetin had voor de verkiezingen nochtans beloofd dat er webcams in elk stembureau geplaatst zouden worden om het correcte verloop van de stembusgang te kunnen controleren. Zondag werkte het systeem echter niet overal even goed, zo bleek uit testen van het Franse persagentschap AFP.

Aanslag

Bij een aanslag tegen een stembureau in de Russische deelrepubliek Dagestan in de Russische Kaukasus zijn zondag drie politieagenten gedood. Drie gemaskerde onbekenden vielen het stemlokaal aan in het district Khassavioert, een uur na sluiting van het stembureau. Drie politieagenten en een "rebel" werden gedood.

Lees ook: Verhofstadt: "Rusland maakt lachertje van rechtsstaat"

Belga Foto's AP

Meer over Vladimir Poetin