'Inspiratie' rode draad in vernieuwd Suske en Wiske museum

De langverwachte heropening van het Suske en Wiske kindermuseum in Kalmthout is een feit. Zaterdagmiddag stelden Mati Mommaerts, directeur van het museum en gedeputeerde Inga Verhaert (spa; foto) het nieuwe complex voor aan genodigden. Vanaf dinsdag komen er terug scholen op bezoek.

Wouters Greet

"Het museumparcours is volledig vernieuwd. We werken nu met negen ruimtes waarin kinderen allerlei creatieve activiteiten kunnen doen. Zo ondervinden ze zelf aan den lijve hoe Willy Vandersteen zich inspireerde voor zijn verhalen. De rode draad is dan ook 'inspiratie'", zegt een trotse Mommaerts. "Maar professor Barabas heeft toch wel de hoofdvogel afgeschoten met zijn nieuwe labo", vervolgt Verhaert, "Zijn toren is na 15 jaar vervangen door een lichtblauwe koepel."

In elke ruimte kunnen de kinderen iets creëren op gloednieuwe tablets. Hun creaties worden opgeslagen en op het einde van de rit kunnen ze hun inspiratieblad printen. Daarmee kunnen ze in het atelier hun eigen strip maken. Tot slot is er ook het nieuwe aspect van 3D: "Doorheen het museum hangen grote prenten die rechtstreeks uit de strips komen. De tekenaars van studio Vandersteen kleurden die volledig opnieuw in. Op die manier wanen de kinderen zich echt in een stripverhaal", zegt Mommaerts.

Met de vernieuwing wil de provincie Antwerpen vooral de kwaliteit verbeteren. "Het is niet ons doel om nog meer bezoekers te lokken, want de agenda zit nu al bijna bomvol. De kwaliteit is belangrijker. Zo kunnen we terug vlot meedraaien in de moderne wereld van musea", vertelt Verhaert.

GRWO
Foto W&F