Mijnschacht Beringen wordt koffiehuis voor goede doel

Vrijwilligers van Broederlijk Delen hebben vrijdag aan de mijnschacht van Beringen koffie uitgedeeld uit solidariteit met de boeren in Guatemala. Het is één van de acties in het kader van Koffiestop, waarbij duizenden vrijwilligers op tientallen locaties in Vlaanderen koffie uitdelen in ruil voor een vrije bijdrage ten voordele van het goede doel.

mimeers

Koffiestop is dit jaar al aan de zesde editie toe. In heel Vlaanderen delen vrijwilligers koffie uit in scholen, op marktpleinen, in kringloopwinkels, bibliotheken, enzovoort. Met de bijdragen van de passanten zal Broederlijk Delen deze keer de boeren in Guatemala steunen in hun strijd tegen de armoede.

Diepste Koffiestop van Vlaanderen

Eén van de meest opvallende locaties waar koffie werd verdeeld, was de mijnschacht in het mijnmuseum van de voormalige steenkoolmijn van Beringen. Deze plaats werd voor de gelegenheid omgedoopt tot "de diepste Koffiestop van Vlaanderen". Er waren ook enkele mijnwerkers-brancardiers present om koffie te schenken om hun solidariteit te betuigen.

Want in landen als Guatemala hebben boeren en andere gemeenschappen te lijden onder de negatieve effecten van de mijnbouw. "Zo worden er gronden ingepalmd voor ontginning zonder dat de boeren op de hoogte worden gebracht", zegt Hugo Keunen van Broederlijk Delen.

Partnerorganisatie

"Bovendien is er veel vervuiling en zet het mijnbedrijf hen onder druk om hun velden te verkopen, terwijl ze dat niet willen. Onze partnerorganisatie begeleidt de mensen bij hun verzet tegen de mijn en leert hen hoe ze kunnen opkomen voor hun rechten. Vandaar de symbolische keuze voor deze locatie."

Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer