Bayer blijft in kunststoffen

Print
Bayer blijft in kunststoffen

Bayer blijft in kunststoffen

Hardnekkige geruchten willen dat het Duitse chemieconcern Bayer zijn divisie kunststoffen kwijt wil. Dat zou ook zware gevolgen kunnen hebben voor Bayer Antwerpen waar zo'n 820 mensen werken. "Zolang de divisie nog geld verdient gaan wij niet verkopen", zegt topman Marijn Dekkers evenwel in een gesprek met de redactie.
Dit neemt niet weg dat de resultaten van de divisie zwaar onder druk staan. Bayer MaterialScience zag zijn bedrijfsrfesultaat met 18% dalen tot 633 miljoen euro. "Die cijfers liggen inderdaad onder de verwachtingen", geeft de voorzitter van het directiecomité Dekkers toe. "Maar dit heeft allemaal veel te maken met de conjunctuurverzwakking en de stijging van de energieprijzen."

Bayer produceert in Antwerpen ondermeer polycarbonaat en polyester, twee kunststoffen die bv. gebruikt worden in de autobranche. De fabrieken draaien in dit opzicht slechts op 85% van hun geïnstalleerde productiecapaciteit.

Bayer gaat als chemiebedrijf helemaal in de richting van de farma en de biotechnologie. Enkele jaren geleden stootte het al de productie van zijn chemicaliën af die gehergroepeerd werden onder het nieuwe bedrijf Lanxess.

Vertrouwen

Het concern realiseerde in 2011 een omzet van 36,5 miljard euro. Daar werd een bedrijfsresultaat op verdiend van 4,1 miljard euro (+52%). Bayer betaalt in de komende weken een dividend uit van 1,65 euro per aandeel, 15 eurocent meer dan het jaar ervoor. "Daarmee tonen wij ons vertrouwen in de toekomst", aldus de voorzitter.

In zijn onderscheiden vestigingen in België werkte het Duitse bedrijf 467 miljoen euro bijeen. De groep stelt in Antwerpen, Gent, Diegem en Tielt zo'n 1.500 mensen tewerk. Dekkers toonde zich bij de voorstelling van de jaarresultaten erg tevreden over de activiteiten van CropScience in Gent, de biotechnologiedochter die er aan zaadveredeling doet.

MB