Anke Buckinx gaat afkicken van suiker

“Suiker is rotzooi, suiker is kankerverwekkend, suiker is vergif.” De Limburgse Q-music-presentatrice Anke Buckinx (31, foto), die haar broer Daan vorig jaar aan kanker verloor, gaat afkicken van suiker. “Voor mezelf én voor Daan”, zegt ze. “Ik ben het hem verplicht.”

mimeers

“Ik ken niemand die zo verslaafd is aan suiker als ik”, vertelt Anke. “Ik begin met een Leo als ontbijt, ik drink de hele dag door cola en ik snoep heel veel. Natuurlijk weet ik al lang dat het heel slecht is. Maar vorige week las ik een artikel over Annemie Struyf die met suiker gestopt is. Dat heeft de doorslag gegeven.”

Niet ziek worden

“Suiker staat rechtstreeks in verband met kanker. Daan heeft altijd gezegd dat zijn ongezonde voedingspatroon een van de oorzaken van zijn ziekte is geweest. Ik kan het dus gewoon niet maken om zo verder te leven. Het is niet om af te vallen, maar ik doe het om niet ziek te worden.”

Woensdag start Anke aan haar afkickperiode. Al zal het geen makkelijke klus worden. “Je moet niet alleen snoep en frisdrank laten, maar de eerste dagen ook fruit, brood, pasta... Naar het schijnt is het nog moeilijker dan stoppen met roken."

Verlof

"Ik heb alvast naar Annemie gebeld voor enkele tips", vertelt Buckinx. "Zij gaat veertig dagen zonder suiker leven. Na twee dagen had ze veel minder energie. De derde dag geraakte ze gewoon niet meer uit haar bed. Maar op dag vier voelde ze zich als herboren. Ze blaakte van energie. Ik heb vanaf woensdag enkele dagen verlof, dus dat is het ideale moment om ermee te beginnen.”

“Van mijn lief krijg ik alvast alle steun. Ik weet dat ik even ga afzien, maar ik hoop dat ik het daarna zo lang mogelijk kan volhouden. Er is nog genoeg wat ik wel mag eten: groenten, kaas, vlees, vis. Ik roep dus iedereen op om mee te doen. Gedaan met het witte vergif.”

HDB Foto LD