Kernkabinet legt bedrag vast dat moet worden bespaard

Print
Kernkabinet legt bedrag vast dat moet worden bespaard

Kernkabinet legt bedrag vast dat moet worden bespaard

Het kernkabinet, dat om 16.00 uur samenkomt, spreekt zich zondag uit over hoeveel exact moet worden bespaard om het begrotingstekort dit jaar terug te dringen tot 2,8% van het bbp. Vooraleer daarover de knoop door te hakken, stellen de vertegenwoordigers van het monitoringcomité eerst nog het budgettair rapport voor dat ze vrijdag overmaakten.

Het comité, dat in opdracht van de regering de begroting op de voet volgt, stelt in zijn rapport dat 1,470 miljard moet worden gezocht. Daarnaast wordt best nog eens een buffer van 500 miljoen euro aangelegd. Dit om een lagere dan voorziene economische groei - de regering gaat uit van een groei van 0,1%, terwijl de economie ook zou kunnen krimpen - of tegenvallende inkomsten op te vangen. Dat brengt het totaal op 1,970 miljard euro.

Minister van Begroting Olivier Chastel (MR, foto) benadrukt zondag dat het vastleggen van het te zoeken bedrag een politieke keuze is. Hij zegt zich grotendeels achter het rapport van het monitoringcomité te kunnen scharen. Eenmaal de begrotingscontrole achter de rug ligt, kan de 1,3 miljard euro die de regering in opdracht van de Europese Commissie bevroor volgens hem weer worden vrijgemaakt.

Open Vld-Kamerfractieleider Patrick Dewael liet in 'De Zevende Dag' op Eén uitschijnen dat dit nog niet helemaal zeker is.