thumbnail: null
thumbnail: null

Twee Westerse journalisten omgekomen in Syrië

Twee Westerse journalisten zijn woensdag gedood bij de rellen in de Syrische stad Homs. Het gaat om een Amerikaanse journaliste en een Franse fotograaf.

ikerremans

Het ene dodelijke slachtoffer is de bekende Amerikaanse oorlogscorrespondente Marie Colvin. Zij werkte voor de Britse krant Sunday Times. Ook de Franse fotograaf Rémi Ochlik kwam om het leven in Homs.

De slachtoffers zaten allemaal in een perscentrum in het gebied Baba Amr toen dat woensdag gebombardeerd werd. Ook enkele activisten zouden omgekomen zijn bij de explosie en drie andere journalisten raakten ook gewond. Het centrum is opgezet door activisten.

Schrik

Twee dagen voor haar dood publiceerde de 55-jarige Marie Colvin over de verschrikkingen in de belegerde wijk Baba Amr in Homs. Daarin schreef ze dat de inwoners schrik hebben voor een slachtpartij.

"De schaal van menselijke ellende in de stad is immens. De inwoners leven in angst. Bijna ieder gezin heeft wel een overlijden of verwonding van een geliefde meegemaakt", stond in haar artikel dat op 19 februari verscheen in de Sunday Times.

Bekijk ook de laatste reportage van Colvin via de website van de BBC.

De 28-jarige Rémi Ochlik was fotograaf voor het agentschap IP3 Press in Parijs. Zijn foto's verschenen in Paris Match, Time Magazine en de Wall Street Journal. Voor zijn fotoreportages in Libië werd hij gelauwerd bij de World Press Photo 2012. Parijs heeft de namen van de overleden journalisten bevestigd.

Sinds het begin van de revolte tegen het regime in Syrië in maart 2011 zijn er reeds meer dan 7.600 mensen gedood. De slachtoffers zijn vooral burgers. Het gaat meer bepaald om 5.542 burgers, 1.692 soldaten en leden van de veiligheidsdiensten en bijna 400 deserteurs.