thumbnail: null
thumbnail: null

Sonja Claes: "In concentratiewijken is de integratie mislukt"

Vlaams parlementslid Sonja Claes (CD&V) heeft vorige week een boze brief gestuurd naar minister Geert Bourgeois (N-VA) die in de integratiemiddelen wil snoeien. Daarin kaart ze als burgemeester van Heusden-Zolder het probleem van ‘segregatie’ aan. Tot nu toe een taboewoord. “Je moet de problemen toch durven benoemen”, vindt ze.

fvranckx

“Sommige allochtonen zijn goed geïntegreerd, maar ik stel intussen wel vast dat voor veel mensen in de concentratiewijken die integratie niet is gelukt", legt de burgemeester uit.

Immigratiegolf

In haar brief spreekt de CD&V-politica zelfs over ‘segregatie’ “Ik verwijs daarmee naar afgesloten wijken waar één groep mensen, bijvoorbeeld alleen Turken, samenwonen. Die wijken zijn ook letterlijk, geografisch afgesloten. Je kan daar perfect overleven zonder ook maar één woord Nederlands te praten.

Je ziet in die wijken dat meerdere generaties onder één dak wonen, dat ze hun kinderen allemaal naar dezelfde school sturen waar ze onder elkaar Turks praten en dat ze hun eigen winkels, dokters en verplegers hebben. De meeste mensen die er wonen zijn kansarm, de rest is vertrokken. De Turkse dokters werken wel aan de rand van die wijk, maar ze wonen er zelf niet."

Volgens de burgemeester is die segregatie nog een gevolg van de immigratiegolf van vroeger. “De mijn gaf haar medewerkers onderdak in afgesloten wijken die rond de mijn werden gebouwd. Intussen heeft de helft van de mensen hun huis gekocht en verhuizen ze dus ook niet meer.”

Tolerantie

Toch wil Claes niet gezegd hebben dat het beleid van haar gemeente gefaald heeft. “Een samenleving evolueert. Ook het beleid moet zich dus aanpassen. Twintig jaar geleden woonden in de huidige concentratiewijken nog gastarbeiders van verschillende origine. Intussen is in deze wijken de situatie volledig gekanteld: de werkloosheid is groot, de sociale mix is weg, mensen plooien zich terug op hun eigen groep en de tolerantie van Belgen vermindert.

Als de samenleving verandert, moet ook het beleid veranderen. Ik wil de concentratiewijk toch openbreken, letterlijk en figuurlijk”, aldus burgemeester Claes.

ED/LC Foto's KH

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio