Productie chokotoff blijft in Halle

Bij Kraft Foods in Halle hebben de arbeiders dinsdag unaniem het sociaal plan goedgekeurd dat directie en vakbonden onderhandelden over de herstructurering die in juni vorig jaar aangekondigd werd. Uiteindelijk zullen 61 arbeiders- en 18 bediendejobs worden geschrapt. De productie van de chokotoff blijft in Halle.

ikerremans

Voor de overblijvende werknemers is er werkzekerheid tot in 2015. De bedienden spreken zich woensdag uit. Oorspronkelijk wilde de directie de productie van zowel bouchees, mignonetten als chokotoffs naar Litouwen, Tsjechië en Polen verhuizen. Dat zou 99 jobs kosten.

De fabriek in Halle moest volgens deze plannen verder de chocolade aanmaken voor de drie producten en zich wat de afgewerkte producten betreft concentreren op repen en tabletten. Bij Kraft Foods in Halle werken nu nog 420 mensen.

Het goedgekeurde sociaal plan voorziet in brugpensioen op 52 en een bijpassing door de directie op wat wettelijk al voorzien is. Er zijn ook premies om vrijwillig vertrek aan te moedigen. De vakbonden maken zich sterk door beide maatregelen het aantal naakte ontslagen - dixit vakbondssecretaris Baudouin Ferrant (ABVV) - "tot een strikt minimum te kunnen beperken".

Ferrant is gematigd tevreden over het bereikte sociaal akkoord. "Een herstructurering is vanzelfsprekend nooit goed nieuws voor het personeel, maar deze cao behoort wat de voedingsindustrie betreft tot een van de betere. We zijn er bovendien toch ook in geslaagd de chokotoffs hier te houden. Voor de overblijvende werknemers is er werkzekerheid tot in 2015", aldus de vakbondsman.