Euroministers bereiken akkoord over Grieks reddingsplan

Print
Euroministers bereiken akkoord over Grieks reddingsplan

Euroministers bereiken akkoord over Grieks reddingsplan

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben in de nacht van maandag op dinsdag een akkoord bereikt over een nieuw reddingsplan ter waarde van 130 miljard euro voor Griekenland. Volgens een regeringsbron zou het steunpakket de Griekse staatsschuld tegen 2020 moeten terugdringen tot 120,5 procent van het bruto binnenlands product.

De ministers hebben meer dan twaalf uur onderhandeld over het reddingsplan, dat behalve verse financiële steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook een kwijtschelding van een deel van de schulden bij private obligatiehouders omvat.

Banken en andere private schuldeisers van Griekenland zullen hun inspanning in het kader van het nieuwe reddingsplan voor Griekenland optrekken van 100 tot 107 miljard euro.

Vanackere positief

"Dit is een akkoord dat Griekenland eindelijk een perspectief biedt". Zo luidde de eerste reactie van minister van Financiën Steven Vanackere.

Vanackere erkende dat de Grieken in ruil voor "het duidelijke engagement" van de eurolanden en andere kredietverleners "zware offers" moeten brengen. De Grieken moeten volgens hem ook "een striktere monitoring" en "sterkere aanwezigheid van de Europese Commissie" aanvaarden.

Versterking noodfondsen

Er komt zo goed als zeker een versterking van de Europese noodfondsen voor eurolanden in financiële problemen. Dat werd eveneens afgelopen nacht beslist.

Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier die de vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurozone leidt, is "optimistisch" gestemd dat een akkoord daarover zal gesloten worden op 1 en 2 maart.

De ministers van Financiën bereikten dinsdag nog geen akkoord over de versterking van de verdedigingsgordels van de eurozone, maar er zit naar verluidt beweging in het dossier.

Het ESM beschikt over een capaciteit van 500 miljard euro. Dat bedrag is volgens analisten niet voldoende om grote eurolanden als Italië of Spanje financieel bij te springen. Tal van Europese beleidsmakers pleitten de voorbije maanden voor het optrekken van de middelen, maar Duitsland bleef tot dusver steeds op de rem staan.

Lees ook: Verhofstadt vindt akkoord over Griekenland niet ver genoeg gaan

Foto: Reuters
Links op foto: Grieks premier Papdemos met de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble