thumbnail: null
thumbnail: null

Friso: De rebelse Prins van Oranje

De jongere broer van koning Willem-Alexander van Nederland werd op 25 september 1968 geboren. Johan Friso Bernhard Christiaan David kreeg bij zijn geboorte de titels Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau en jonkheer van Amsberg mee.

avanbaelen

Studies

Voor zijn studies trok hij naar het College of Engineering van de University of California in Berkeley (VS). Daarna studeerde hij in eigen land lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. Vanaf 1990 studeerde hij ook bedrijfseconomie in Rotterdam. Daar slaagde hij in 1995 voor zijn doctoraal examen.

Carrière

Zijn carrière begon hij bij McKinsey & Company in Amsterdam. Hij onderbrak zijn werk als consultant daar in 1996 om in Fontainebleau, Frankrijk, een Master of Business Administration te halen. Met die diploma's kon Prins Johan Friso aan de slag bij bedrijven als Goldman Sachs in Londen, TNO Space in Delft en Wolfensohn & Company in Londen. Sinds 1 januari 2011 werkte hij als CFO bij Urenco, een internationaal uraniumverwerkend bedrijf.

Privé

Over zijn privéleven ging het gerucht dat de prins homoseksueel zou zijn. Dat werd weerlegd door de Rijksvoorlichtingsdienst, en in 2003 verloofde Johan Friso zich met Mabel Wisse Smit.

Die verloving veroorzaakte ophef toen bekend werd dat Mabel Wisse Smit een relatie had gehad met topcrimineel Klaas Bruinsma. Omdat prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit niet op een juiste manier over die relatie gecommuniceerd hadden, legde de toenmalige premier Balkenende geen toestemmingswet voor aan de Staten-Generaal. Trouwen zonder toestemmingswet betekende voor prins Johan Friso dat hij zijn rechten op de Troon zou verliezen.

Bij zijn huwelijk op 24 april 2004 verloor hij dus zijn titel Prins der Nederlanden en was hij geen lid meer van het Koninklijk Huis. Hij bleef wel Prins van Oranje-Nassau. Zijn afstammelingen mogen de titels van graaf of gravin van Oranje-Nassau en jonkheer of jonkvrouw van Amsberg behouden.

In 2005 werd in het huwelijk al een eerste dochter geboren: Emma Luana. Een jaar later volgde een tweede meisje: Joanna Zaria.

Skiongeval

Op 17 februari 2012 belandde Friso in een diepe coma na een dramatisch skiongeval in het Oostenrijkse Lech. Met een vriend was hij al skiënd van de piste gegaan en daar werd hij bedolven onder een lawine. De prins lag 25 minuten onder de sneeuw en werd vervolgens 50 minuten lang gereanimeerd. Zijn hersenen waren echter zodanig aangetast door het zuurstofgebrek waardoor hij in coma werd gehouden. In de zomer van 2013 werd de prins van het Wellington ziekenhuis in Londen naar Paleis Huis ten Bosch overgebracht, waar hij uiteindelijk ook stierf.

Foto's: Photonews

Meer over Nederland