Limburgse cultuursector bibbert en beeft

Print
Limburgse cultuursector bibbert en beeft

Limburgse cultuursector bibbert en beeft

Het ziet er benard uit voor een groot aantal culturele initiatieven in Limburg. Als cultuurminister Schauvliege het preadvies van haar commissies volgt, gaat de geldkraan binnenkort dicht.

Voor de verdeling van de cultuursubsidies laat Joke Schauvliege (CD&V) zich leiden door zogenaamde adviescommissies. Die beoordelen de ingediende dossiers op hun zakelijke en artistieke waarde. Bij de vorige structurele ronde werd in totaal 97 miljoen uitgekeerd. oor de volgende ronde (2013- 2016) zal dat net iets minder zijn.

Maar of er veel geld naar Limburg gaat, is zeer de vraag. In hun preadviezen, die gisteren werden uitgestuurd, waren de adviescommissies alles behalve gul. Als het aan hen ligt, verliezen Zomeropera Alden Biesen (foto), het Festival van Vlaanderen (afdeling Limburg), theatermakershuis De Queeste en de Super-triënnale van Hasselt hun structurele subsidies.

Ook het Hasseltse Krokusfestival, Architectuurwijzer en Takt Dommelhof krijgen nul op het rekest. Een positief preadvies was er voor Zebracinema, Muziekodroom Flacc en Musica.

De instellingen krijgen tien werkdagen de tijd om te reageren. Dan wordt een definitief advies aan de minister bezorgd. Ten laatste op 30 juni hakt ze de knoop door.

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.

JoM
Archieffoto

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio