Zeker 357 gevangenen levend verbrand in Honduras

Print

Zeker 357 gevangenen levend verbrand in Honduras

Gruwel in een gevangenis in het Midden-Amerikaanse Honduras. Daar heeft een brand het leven gekost aan zeker 357 gedetineerden. Mogelijk werd het vuur aangestoken.

"Mijn broer zat op afdeling 6", schreeuwt Glenda Mejia. "Ze hebben gezegd dat al de gedetineerden daar dood zijn."

Hopeloos

De taferelen aan de gevangenis van Comauagua in Honduras, 140 kilometer ten noorden van hoofdstad Tegucigalpa, zijn hartverscheurend. Honderden verwanten van gedetineerden staan er aan de poort te wachten op nieuws over hun geliefden. "Dit is hopeloos", zucht Gregoria Zelaya. "Ze willen niets zeggen. Ik denk dat mijn man dood is."

De verwoesting door de brand is enorm. Volgens de overheid zijn tot hiertoe zeker 357 mensen om het leven gekomen. In totaal zaten er in de gevangenis 852 gedetineerden.

"De meeste slachtoffers zijn door verstikking omgekomen", zegt gevangenisdirecteur Danilo Orellana. Volgens ooggetuigen sprongen heel wat gevangenen van het dak van de gevangenis om aan het vuur te ontkomen. Velen hadden eerst zware brandwonden opgelopen. Een deel van de gevangenen heeft van het inferno ook gebruik gemaakt om te ontsnappen.

Rellen

Mogelijk is een kortsluiting de oorzaak van de brand. Het wordt ook niet uitgesloten dat opstandige gevangenen de gevangenis zelf in vuur en vlam hebben gezet. Er zijn verschillende brandhaarden gevonden, en vlak voor het drama braken er in de gevangenis rellen uit.

KOVE

Foto AFP