Maasmechelen krijgt ecovallei onder E314 (+poll)

Op de E314 in Maasmechelen komt er een groot viaduct dat links en rechts uitzicht biedt op de uitgegraven zand- en grindgroeves. De ecovallei geeft aan het wild én de wandelaars in het Nationaal Park de kans om onder de autosnelweg te lopen.

fvranckx

Aanvankelijk was het de bedoeling om over de E314 in Maasmechelen een tweede ecoduct aan te leggen voor de dieren. Maar omdat het landschap in de buurt van de zandwinningen al 25 meter lager ligt dan de autoweg, is er gekozen voor een ecovallei.

De autosnelweg wordt tussen de ‘zandbergen’ van Maasmechelen en Opgrimbie op een viaduct van 250 meter geplaatst.

Doorzichtige geluidsschermen

Het project wordt betaald met de opbrengsten van de zand- en grindwinning. Het initiatief komt van de Vlaamse dienst Natuurtechnische Milieubouw.

Op vraag van de gemeente komen er doorzichtige geluidsschermen op het viaduct. “Wie Maasmechelen dan binnenrijdt via de E314 krijgt vanop een hoogte van 35 meter een spectaculair zicht op de vallei en het Nationaal Park Hoge Kempen”, zegt burgemeester Georges Lenssen (foto).

“Eerst wordt één kant van de autosnelweg afgegraven en de brug aangelegd en in een tweede fase wordt de andere kant afgegraven.”

Voor de precieze timing is het eerst nog wachten op de goedkeuring van het project-milieueffectrapport en de aanbesteding. De vergunningenprocedures kunnen nog maximaal anderhalf jaar aanslepen, maar Lenssen rekent erop dat de werken nog dit jaar starten.

GTh Foto SD

Wat vindt u van de plannen voor deze ecovallei? Breng uw stem uit via onderstaande poll, of geef uw commentaar via de onderstaande reactiemodule.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio