Torfs: "Vrouwen met hoofddoek moeten niet solliciteren"

Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, wil niet dat zijn werknemers religieuze symbolen -zoals hoofddoeken, kruisjes of keppeltjes- dragen in de winkels. Ondernemersorganisatie Unizo noemt het personeelsbeleid van Torfs "voorbeeldig".

ikerremans

Torfs sprak donderdag op Radio 1 over het groot aantal moeilijk in te vullen vacatures in zijn bedrijf. Hij benadrukte het belang van klantvriendelijkheid en onderstreepte dat hij als werkgever iedereen, ongeacht afkomst of diploma, kansen geeft. Maar, religieuze symbolen kunnen niet. "Vrouwen met een hoofddoek moeten niet komen solliciteren voor een job waarbij ze met klanten in contact komen."

Filip Dewinter (Vlaams Belang) vond de uitspraak van Torfs "moedig". Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR), liet dan weer weten "de zaak te onderzoeken en indien nodig maatregelen te nemen".

Inspirerend

Unizo vindt geen van beide reacties gepast. Het is volgens Unizo zeer bedenkelijk om misbruik te maken van een genuanceerde uitspraak, laat staan die te verengen tot een heilloos debat over de hoofddoek.

Volgens de organisatie is het aan de werkgever om duidelijke afspraken te maken met de werknemers over kledij. "Dat er rekening gehouden wordt met de passende noden van bedrijf en klanten is evident. Dat kan perfect zonder in te gaan tegen het -terecht- wettelijk verbod om mensen te discrimineren. Wouter Torfs en veel KMO-werkgevers bewijzen dat elke dag."

"Dergelijke open maatschappelijke opvattingen, en bedrijfs- en personeelsaanpak, zijn voor vele ondernemers zeer inspirerend en verdienen zelfs aanmoediging", aldus nog Unizo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer