Torfs: "Vrouwen met hoofddoek moeten niet solliciteren"
Wouter Torfs, CEO van Schoenen Torfs, wil niet dat zijn werknemers religieuze symbolen -zoals hoofddoeken, kruisjes of keppeltjes- dragen in de winkels. Ondernemersorganisatie Unizo noemt het personeelsbeleid van Torfs "voorbeeldig".
Torfs sprak donderdag op Radio 1 over het groot aantal moeilijk in te vullen vacatures in zijn bedrijf. Hij benadrukte het belang van klantvriendelijkheid en onderstreepte dat hij als werkgever iedereen, ongeacht afkomst of diploma, kansen geeft. Maar, religieuze symbolen kunnen niet. "Vrouwen met een hoofddoek moeten niet komen solliciteren voor een job waarbij ze met klanten in contact komen."
Filip Dewinter (Vlaams Belang) vond de uitspraak van Torfs "moedig". Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR), liet dan weer weten "de zaak te onderzoeken en indien nodig maatregelen te nemen".
Inspirerend
Unizo vindt geen van beide reacties gepast. Het is volgens Unizo zeer bedenkelijk om misbruik te maken van een genuanceerde uitspraak, laat staan die te verengen tot een heilloos debat over de hoofddoek.
Volgens de organisatie is het aan de werkgever om duidelijke afspraken te maken met de werknemers over kledij. "Dat er rekening gehouden wordt met de passende noden van bedrijf en klanten is evident. Dat kan perfect zonder in te gaan tegen het -terecht- wettelijk verbod om mensen te discrimineren. Wouter Torfs en veel KMO-werkgevers bewijzen dat elke dag."
"Dergelijke open maatschappelijke opvattingen, en bedrijfs- en personeelsaanpak, zijn voor vele ondernemers zeer inspirerend en verdienen zelfs aanmoediging", aldus nog Unizo.
Hoofdpunten
Maasmechelaar moest in allerijl vluchten na aardbeving: “We mogen week niet naar huis”
Intrieste beelden na aardbeving: vader houdt hand van overleden tiener vast
Ongeziene solidariteit voor slachtoffers van aardbeving: “Mijn telefoon stond roodgloeiend”
Al verschillende hulpteams aanwezig, behalve dat van ons: waarom B-Fast niet meer van de snelsten is
Beste van Plus
Lees meer
Is die accijnshervorming wel fair en wanneer komt de volgende premie? Alle vragen over jouw energiefactuur beantwoord
Al verschillende hulpteams aanwezig, behalve dat van ons: waarom B-Fast niet meer van de snelsten is
10 jaar cel voor vijftiger die 3 dochters en 2 vriendinnetjes misbruikt: “Hij noemde het ‘een spelletje spelen’”
Leerlingen geven zich aan na brandstichting op school: “Toiletdeksel ingesmeerd met alcoholgel”