"Belkacem misbruikt recht op vrije meningsuiting om haat te zaaien"

Fouad Belkacem (29), de woordvoerder van de extremistische organisatie Sharia4Belgium, is veroordeeld tot een twee jaar cel en 550 euro boete. Dat is de maximumstraf. Maar Belkacem werd toch niet niet onmiddellijk aangehouden en mocht als een vrij man het Vlinderpaleis verlaten.

jrosquin

Zijn medebeklaagde, Anjem Choudary, de Britse haatprediker en leider van een extremistische moslimclub die in Engeland op basis van de antiterreurwet is verboden, werd veroordeeld tot één jaar effectief. Zijn onmiddellijke aanhouding werd wel bevolen.

"Beide beklaagden streven een heldenstatus na en maken hierbij gebruik van de islam. Ze schuwen welbewust haatdragende en gewelddadige taal niet en bekommeren zich niet om de schade die ze toebrengen aan de personen die ze viseren, aan de hele gemeenschap maar ook aan de gelovige moslims die op een vreedzame manier hun geloof willen beleven in respect met andersdenkenden. Door hun daden brengen de beklaagden bovendien het recht op vrije meningsuiting in gevaar, want ze misbruiken het om anderen te schaden en haat te zaaien tegenover anderen die ook recht hebben op een vrije mening", zo luidde het streng.

Morel

Belkacem moest zich verantwoorden voor aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen niet-moslims en tegen Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (VB) en bovendien voor belaging van ex-VB-voorzitter Frank Vanhecke, omdat hij vlak na het overlijden van diens vrouw Marie-Rose Morel een erg beledigend filmpje over haar online had gezet.

Daarin had hij Morel's kanker geduid als "een straf van Allah, omdat ze lid is van een partij die tegen de islam is". Hij verheugde er zich over dat Morel goed geleden had. Volgens Belkacem mogen Filip Dewinter, Bart Dewever en Geert Wilders zich aan hetzelfde log verwachten.

"Mediacircus"

Belkacem was tijdens de debatten niet komen opdagen en bij werd dus bij verstek veroordeeld. Maar bij de uitspraak zopas was hij er wel, in blitz milletanorak boven de traditionele islamkledij. Belkacem zegde dat hij niet naar de zittingen gekomen was "omdat hij niet wilde meewerken aan een mediacircus. De juridische argumenten moeten voor de rechtbank worden besproken, niet in de media". Een andere reden was dat zijn vrouw een miskraam had gehad.

Het parket vroeg de onmiddellijke aanhouding omdat Belkacem al duidelijk moslims had opgeroepen om niet naar gewone burgerlijke rechtbanken te gaan, omdat hij die rechtbanken niet erkent, maar alleen de sharia voor hem telt.

De rechtbank volgde Belkacem en liet hem gaan. Maar zijn kompaan werd wel aangehouden. De aanhangers van Belkacem gingen luid "Allah al Akhbar" roepend het justitiepaleis uit. Ze zagen het als een grote overwinning.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, Filip Dewinter en Frank Vanhecke kregen elk één euro morele schadevergoeding toegewezen.

Meer over de inhoud van dit vonnis leest U op in dit stuk.

JDW

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer