Meer dan 1.000 euthanasiegevallen in 2011

Vorig jaar hebben 1.133 Belgen ervoor gekozen om vervroegd te sterven. Dat is 16,5 procent meer dan in 2010 en de eerste keer dat artsen meer dan 1.000 gevallen registreren. Wie voor euthanasie kiest, doet dat vooral thuis (44%).

jatimmermans

Opvallend: van alle euthanasiepatiënten is amper een kwart ouder dan 80 jaar. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

De cijfers staan in het jaarverslag van de Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie, dat uw krant al kon inkijken. Het lijkt erop dat vooral de mediatisering rond euthanasie het taboe rond euthanasie heeft opengebroken. Zo loopt momenteel in de bioscopen de veelbesproken film 'Tot Altijd' over Mario Verstraete, de MS-patiënt die in 2002 als eerste van de euthanasiewet heeft gebruikgemaakt.

Nog opmerkelijk: 85 procent van de registraties komt uit Vlaanderen. "Aan die verhouding lijkt maar niets te veranderen", zegt professor Wim Distelmans, titularis van de leerstoel 'Waardig Levenseinde' (VUB). "Blijkbaar hebben artsen in Wallonië een andere kijk op euthanasie en klinkt de stem van de patiënt minder luid dan in Vlaanderen."

Een verontrustende trend is dat meer en meer psychiatrische patiënten vervroegd willen sterven. Die vallen niet buiten de euthanasiewet.

WB

Foto Photo News

Meer over VUB

Aangeboden door onze partners