Procureur Dams laat leespennen toe bij kopiëren dossiers

De Antwerpse procureur Herman Dams heeft de Antwerpse hoofdgriffier meegedeeld dat advocaten een leespen mogen gebruiken om een gerechtelijk dossier te kopiëren. Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer aan Kristien Van Vaerenbergh (N-VA).

jdewit

Het is een bizar geschil. De Antwerpse hoofdgriffier had het gebruik van zo’n leespen verboden naar aanleiding van een incident met een advocaat op de griffie van de politierechtbank. Door dit verbod moesten de advocaten opnieuw de dossierstukken die ze voor hun pleidooien willen gebruiken, overschrijven, ofwel veel betalen voor een kopie. En dat veroorzaakte nogal wat woede. Van Vaerenbergh wilde weten wat Turtelboom ervan vond.

Smartphone

De minister antwoordde dat de hoofdgriffier zich beroept op een circulaire van 11 december 1989. Die verbiedt het nemen van kopieën met een eigen toestel of met een leespen, omdat dan geen "griffierechten" worden betaald voor de kopie. Turtelboom vond de circulaire helemaal verouderd. “Je kan immers met een smartphone ook al kopies maken.”

De minister zegde dat de federale overheidsdienst Financiën, die de griffierechten int, zelf al in 2004 vond dat de regeling verouderd was. Er zou toen al een overleg komen tussen justitie en financiën hierover. In 2005 herinnerde de Antwerpse procureur-generaal nog eens aan dit geplande overleg, maar er werd niets meer van gehoord. Turtelboom zegde dat ze dit overleg nu prioritair zal organiseren.

De minister gaf nog mee dat procureur-generaal Yves Liégeois er na een overleg in januari 2011 geen bezwaar tegen had dat deze technische snufjes zoals leespennen en smartphones worden gebruikt. De balie moet dat gebruik zelf regelen en moet ook zelf de misbruiken aanpakken, maar de onderzoeksrechter kan wel in elk concreet geval het gebruik van bepaalde technische middelen verbieden. Aldus Turtelboom.

JDW

Foto: WH