Baumgartner wil door geluidsmuur springen

Print
Felix Baumgartner wil als eerste mens zonder voertuig door de geluidsmuur breken. Daarvoor plant hij een vrije val vanop bijna 37.000 meter hoogte.

De 41-jarige Baumgartner zou voor deze stunt met een ballon opstijgen in Roswell (VS) en op 37 km boven de grond springen. Zijn parachute opent hij pas op 1.500 meter hoogte. De vrije val daarvoor zou vijf en een halve minuut duren. Als alles goed gaat, breekt de man vier records: dat van de hoogste ballonvlucht, de hoogste vrije val, de langste vrije val en de eerste mens die door de geluidsmuur gaat.

Redbull, de producent van energiedrankjes, sponsort de poging en het wetenschappelijk onderzoek dat er aan vooraf gaat.

Felix Baumgartner is een begrip in het basejumpen. Dat is parachutespringen zonder vliegtuig, dus vanaf bijvoorbeeld een hoog gebouw of een klif. Deze missie is niet de eerste stunt die Baumgartner uithaalt.

In 2007 sprong hij van het hoogste gebouw ter wereld, de Taipei 101 toren in Taiwan (500 meter).

In 2004 sprong hij ook al van de hoogste brug ter wereld, de Millaubrug in Frankrijk (342 meter), en brak zo een record. In 2003 stak hij het Kanaal over in een vrije val.

Daarvoor vestigde hij in 1999 het wereldrecord basejump door van de Petrona Twin Towers in Kuala Lumpur te springen (450 meter). Zijn eerste grote stunt in 1999 leverde hem ook een record op: hij maakte de laagste basejump en sprong van het Christusbeeld in Rio de Janeiro.

Alle informatie over de voorbereidingen voor zijn nieuwe missie vind je op deze site

Foto: Joerg Mitter

An Van Baelen