Vijf orka's klagen SeaWorld aan

Print
Vijf orka's klagen SeaWorld aan

Vijf orka's klagen SeaWorld aan

Vijf orka's uit Orlando en San Diego hebben zich burgerlijke partij gesteld in een zaak tegen het Amerikaanse dieren/attractiepark SeaWorld. Dierenrechtenorganisatie Peta vindt dat de walvissen moeten worden vrijgelaten op basis van het dertiende amendement van de Amerikaanse grondwet, dat "slavernij of onvrijwillige onderworpenheid" verbiedt.

"Welke omschrijving er ook gebruikt wordt, deze orka's leven hier in een staat van slavernij", vertelde Jeffrey Kerr, advocaat van de dieren, aan de BBC.

"Voor de eerste keer in de geschiedenis van ons land heeft een federale rechtbank argumenten aanhoord over de vraag of levende, ademende, voelende wezens rechten hebben of slaven kunnen zijn simpelweg omdat ze niet geboren zijn als mensen."

Politiehonden

Peta verwacht niet dat SeaWorld veroordeeld zal worden maar zal al blij zijn als er überhaupt een rechtszaak komt.

Juristen van SeaWorld noemen de klacht ronduit tijdverlies. "Orka's noch andere dieren werden opgenomen in de 'Wij zijn het volk...'-tekst wanneer de grondwet werd geschreven", pleitte advocaat Theodore Shaw, die verder nog zei dat bij een eventuele veroordeling ook andere dierenparken of zelfs politiehonden kunnen worden geviseerd.

Eén van de vijf walvissen, Tilikum (foto), kwam twee jaar geleden nog in de media toen hij zijn trainer had verdronken in SeaWorld Florida. Hij wordt ook gelinkt aan twee andere overlijdens.