Koude winters door opwarming aarde

De koudegolf in Europa van de afgelopen week is vreemd genoeg het gevolg van de opwarming van de aarde. Dat schrijft de Standaard.

avanbaelen

Tot nu toe eiste de koudegolf al 221 slachtoffers, waarvan meer dan honderd in Oekraïne waar het kwik 's nachts daalt tot -35°C.

De uitzonderlijk lage temperaturen houden zeker nog een week aan. Volgens klimatologen kunnen we daar ook maar beter aan wennen. Europa zal door de opwarming van de aarde meer van deze extreem koude winters kennen. Het smelten van het Noordpoolijs, vooral in de Barentszzee en de Karische Zee, zou een invloed hebben op de wind in die regio. Daardoor wordt in de winter ijskoude lucht van de polen naar Europa gedreven.

De computermodellen van het Instituut voor Klimaatonderzoek van Potsdam voorspelden dit al jaren, zegt klimatoloog Stefan Rahmstorf in de Britse krant The Independent. "De ijsvrije delen van de Arctische Oceaan warmen de lucht in het Noordpoolgebied op. Daardoor ontstaat een hogedruksysteem boven de Barentszzee, dat koude lucht naar Europa stuwt."

De lucht boven de Barentszzee en de Karische Zee is deze winter inderdaad warmer en een hogedrukgebied boven het noordwesten van Rusland houdt de zachte westenwind tegen die normaal voor een milde winter zorgt.

Het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center en het Alfred Wegener Meteorologisch Instituut in Duitsland bevestigen de uitspraken van het Instituut voor Klimaatonderzoek van Potsdam.

Foto: Tony Van Galen

An Van Baelen