Wereldprimeur voor UHasselt met inplanting van titanium onderkaak

Print

Wereldprimeur voor UHasselt met inplanting van titanium onderkaak

Hasselt - Een nieuwe technologie van de Universiteit Hasselt heeft geleid tot een wereldprimeur. Bij een 83-jarige vrouw werd een volledige onderkaak, die werd vervaardigd door het 3D-printen van titaniumpoeder, succesvol ingeplant. Het nieuws werd donderdag bekendgemaakt op een persconferentie in Diepenbeek.

Biomed, het onderzoeksinstituut dat verbonden is aan de UHasselt, heeft de nieuwe technologie ontwikkeld waarbij implantaten worden vervaardigd uit titanium. De firma LaserWise uit Leuven fabriceerde de onderkaak door middel van 3D-printing. Het implantaat wordt zo in enkele uren tijd in diverse laagjes opgebouwd op basis van digitale medischebeeldvorming.Techniek eerste keer toegepast

Het is voor het eerst dan deze techniek werd toegepast voor een volledige onderkaak. "We hebben eerst de sterk geïnfecteerde kaak van een 83-jarige vrouw helemaal moeten verwijderen", legt prof. dr. Ivo Lambrichts van de UHasselt uit.

"Het nieuwe implantaat, dat vervolgens werd ingeschoven, was zeer complex. Een kaak moet optimaal in alle richtingen kunnen bewegen, en de pezen, zenuwen of aanhechtingen moeten er ook een plaats in krijgen. Amper één dag na de operatie, die vorig jaar in juni werd uitgevoerd in Sittard-Geleen, kon de patiënte al normaal spreken en slikken. De tanden worden later nog op de kaak geschroefd.Groot toepassingsgebied

"Het toepassingsgebied voor deze nieuwe techniek is enorm", zegt Lambrichts nog. "Zeker bij ernstige ontstekingen, schade door een tumor of ongevallen kan deze techniek voor heel veel mensen de ideale oplossing zijn." De UHasselt werkt trouwens aan een verbeterde versie, waarbij ook lichaamseigen stamcellen in het implantaat zullen gebruikt worden.

Foto's UHasselt

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio