thumbnail: null
thumbnail: null

Kopie van 'Mona Lisa' ontdekt in museum in Madrid

In het Madrileense Museo del Prado is een "tweelingzus" van de beroemde "Mona Lisa" ontdekt. Volgens het Spaanse persbureau efe gaat het om een kopie van het wereldberoemde doek, dat gelijktijdig met het origineel in het atelier van Leonardo da Vinci werd geschilderd.

mimeers

Het doek heeft jaren in het Madrileense museum gehangen, zijn waarde is voorlopig nog niet geschat. Pas bij restauratiewerken werd vastgesteld dat het werk parallel met het origineel is ontstaan. De schilder is waarschijnlijk Andrea Salai of Francesco Melzi, twee van de beste leerlingen van da Vinci.

Restaureren

Bij het restaureren werd vastgesteld dat de zwarte achtergrond van de kopie pas later werd aangebracht. Daaronder ontdekten de experten van het Prado de afbeelding van een Italiaans landschap, dat ook op het origineel is te zien. De kopie heeft bijna dezelfde maten als het origineel van de "Mona Lisa" en is eveneens in de zestiende eeuw ontstaan.

Met de hulp van infraroodstralen werd vastgesteld dat de schilder bij zijn werk aan het doek dezelfde veranderingen heeft uitgevoerd als da Vinci bij het origineel. Dat toont aan dat beide werken simultaan zijn ontstaan.

Officiële voorstelling

Zowel het Prado alsook het Louvre, waar zich het origineel bevindt, hebben de oorsprong van de kopie bevestigd, aldus efe onder aanhaling van de Madrileense pinakotheek. De kopie zal op 21 februari officieel voorgesteld worden.

Foto's AFP