Niels Albert: "Zou spijtig zijn als Nys geen WK meer rijdt"

Print

Niels Albert: Zou spijtig zijn als Nys geen WK meer rijdt

Niels Albert (BKCP-Powerplus) boekte zondag in Koksijde zijn naar eigen zeggen mooiste overwinning in zijn carrière. Albert soleerde op eenzame hoogte op het WK, terwijl Sven Nys (Landbouwkrediet) op achtervolgen aangewezen was en vrede moest nemen met de zevende plaats. Na afloop verklaarde een teleurgestelde Nys voor de camera's dat hij misschien wel zijn laatste WK gereden heeft.

"Ik weet niet in hoeverre dit voor Sven (Nys, foto links) een ontgoocheling is. Je kan hem zeker niet afschrijven op vlak van een ééndagskoers", vertelde Albert een dag na zijn WK-zege.

"Hij heeft de cross de afgelopen jaren groot gemaakt en daar profiteer ik nu ook van. Ik zou het alvast spijtig vinden als hij in de toekomst niet meer zou starten in het WK."

"Ik heb hem nog niet gebeld. Toen hij enkele weken geleden in het BK in Hooglede-Gits oppermachtig was en ik vrede moest nemen met zilver, heeft hij me ook niet gebeld. Woensdag zie ik hem echter in Maldegem."

Toekomst

De Tremelonaar ziet de toekomst van het veldrijden alvast positief tegemoet. "Ook als Nys ooit stopt, zal het veldrijden blijven bestaan. De sport is immens populair geworden. Als hij stopt, wil ik zeker één van de uithangborden van het veldrijden worden en mijn verantwoordelijkheden opnemen."

"Als ik naar de wedstrijden bij de beloften en de junioren kijk, komen er de volgende jaren ook nog heel wat toppers zoals de Nederlander Lars van der Haar bij."

Korte nacht

"Ik lag rond half twee in bed, maar toen heb ik de koers in mijn gedachten nog eens opnieuw gereden. Daarna begin je aan veel zaken te denken en is het moeilijk om de slaap te vatten. Rond kwart na zes was ik alweer klaarwakker", zei Albert nog.

Voor de bijna 26-jarige Albert was het na Hoogerheide in 2009 al zijn tweede wereldtitel. "Drie jaar geleden waren het totaal andere omstandigheden. Ik was toen zeker geen favoriet voor de titel en zat eigenlijk in de selectie om de andere Belgen te helpen. Ik profiteerde toen van mijn underdogrol en ging tijdens de koers volledig mijn kans."

Lees ook
-1,5 miljoen kijkers voor veldrijden
-Sven Nys: "Misschien was dit mijn laatste WK"

Foto's PhotoNews