"ACV verplicht deel van eigen personeel te komen werken"

De christelijke vakbond ACV verbiedt een deel van haar eigen werknemers om maandag 30 januari mee te staken. Dat heeft Fré Van Oers, stafmedewerker website en internettoepassingen bij de persdienst van het ACV, aan het jongerenpersagentschap StampMedia verklaard.

mimeers

Terwijl de vakbonden maandag staken, wordt dus van een deel van het ACV-personeel verwacht dat ze toch komen werken. Fré Van Oers is een van hen. Hij werd vorige week dinsdag op de hoogte gebracht dat zijn aanwezigheid nodig was om enkele taken te kunnen vervullen.

Van Oers meent dat de vakbond hem zijn individueel recht op staking ontzegt en noemt de houding van de vakbond "enorm hypocriet".

Van Oers drong aan op een uitleg, maar kreeg als antwoord dat vakbondsmedewerkers bij het ACV het recht hebben het werk neer te leggen indien ze ontevreden zijn met de interne werking van de vakbond, maar niet als het ACV zelf oproept tot een algemene staking.

"Ik dacht dat de rechten voor de werknemers universeel waren voor alle Belgen, maar blijkbaar is dat een illusie", aldus Van Oers.

Patrick Wirix, diensthoofd van de Vlaamse persdienst bij het ACV, vreest voor het goede verloop van de staking zonder de werknemers op kantoor. "We werken met een groot aantal mensen die de interne communicatie moeten verzorgen op zo'n belangrijke dag."

"Zonder hen zou de communicatie in het honderd lopen, terwijl de actiedag heel belangrijk is voor de deelnemende organisaties en de militanten op het terrein."

"Het zou kunnen dat bepaalde werknemers ontevreden zijn, maar zij zouden moeten begrijpen dat ze, als medewerkers bij de vakbond, op een nationale actiedag broodnodig zijn. Als ze echt op hun individueel recht staan, houden wij ze natuurlijk niet tegen om te gaan staken", aldus nog Wirix.

Foto TVG

Meer over ACV