thumbnail: null
thumbnail: null

Zoon van Birgit Van Mol door hartscreening gered

Het 6-jarige zoontje Otis van Birgit Van Mol is van een hartfalen gered. Tijdens een controle ontdekte men dat de jongen aan het syndroom van Wolf Parkinson lijdt. Birgit: "Het was enorm schrikken. De vraag was niet of hij zou neervallen tijdens het sporten, maar wanneer het zou gebeuren."

avanderfeesten

De hartafwijking komt voor bij één op de duizend mensen. Kindercardioloog Marc Gewillig van het UZ Leuven: "Het is maar een kleine minderheid. Het geeft wel aan dat hartscreening belangrijk is zodat we kunnen opvolgen en eventueel opereren." Helaas vertelt hij er ook bij "dat er altijd een aantal zullen zijn die door de mazen van het net glippen" waardoor de hartafwijking onopgemerkt blijft.

De kwestie of een preventief hartonderzoek al dan niet nodig is, is hoog opgelaaid nadat een 16-jarige voetballer van Merksem SC twee weekends in elkaar stuikte op het veld na een hartfalen. Datzelfde weekend werd een 15-jarige basketbalspeler begraven nadat hij op een training was bezweken aan dezelfde aandoening.

De Belgische Voetbalbond zal de 400.000 aangesloten jeugdspelers verplichten om zich ook sportmedisch te laten onderzoeken.

Beeld: Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer