Tekort van 2,8 procent blijft doelstelling voor begroting 2012

Print
Tekort van 2,8 procent blijft doelstelling voor begroting 2012

Tekort van 2,8 procent blijft doelstelling voor begroting 2012

De federale regering blijft voor dit jaar een tekort vooropstellen van 2,8 procent van het bbp. Dat zegt minister van Begroting Olivier Chastel (foto) donderdag.

Hoeveel daarvoor tijdens de begrotingscontrole van volgende maand zal moeten worden bespaard, is nog niet duidelijk, voegt het MR-regeringslid eraan toe. Hij veegt zo de 850 miljoen euro van tafel waarover vorige week sprake was.

Nu blijkt dat het begrotingstekort voor 2011 een stuk hoger ligt dan voorzien - 4 in plaats van 3,6 procent - en de economische groei wellicht een stuk lager zal liggen dan verwacht, moet de ploeg van premier Di Rupo op zoek naar extra middelen. Tijdens een begrotingsconclaaf eind februari zullen daarom extra maatregelen worden genomen.

Vorige week rees in de pers de vraag of de regering daarom nog vasthoudt aan de doelstelling om het tekort dit jaar terug te dringen tot 2,8 procent. In een mededeling wijst Chastel er donderdag echter op dat deze doelstelling nog wel degelijk geldt.

De minister veegde ook het bedrag van 850 miljoen euro van tafel dat werd geciteerd om het bijstellen van de economische groei - van 0,8 procent naar 0,3 procent - te kunnen opvangen. Volgens zijn woordvoerder was dat bedrag maar een hypothetisch voorbeeld. "De groeiverwachting van 0,8 procent zal naar beneden moeten herzien worden, maar het is nog te vroeg om zich uit te spreken over het bedrag dat bij de volgende controle gevonden moet worden", luidt het nu.

Foto Belga