Pleegde Paul D'Hoore plagiaat?

Paul D'Hoore wordt door het weekblad Humo beschuldigd van plagiaat. De financieel journalist zou de mosterd voor zijn laatste boek 'De 99 beste tips om belastingen te besparen' gaan halen zijn bij een boek uit 1988.

ikerremans

Het concept en de personages van D'Hoore zouden wel erg veel weg hebben van die in het boek '101 tips om belastingen te besparen' van Jos Defoort. Defoort was hoogleraar fiscaliteit aan de Ehsal in Brussel, maar is ondertussen overleden.

Bij Paul D'Hoore is het hoofdpersonage Sander Deschrandere. D'Hoore beschrijft 99 kantelmomenten in het leven van Sander en geeft daarbij telkens tips om op zo'n moment de belastingen te omzeilen. Ook Jos Defoort gebruikte datzelfde concept in zijn werk. Toen ging het wel om de 101 kantelmomenten van Piet Slim.

De minnares van Sander heet Lulu, die van Piet heette Lili. Beide heren gaan voor hun vader werken en zowel Sander als Piet komt erachter dat sterven in Benidorm erg aantrekkelijk is.

Paul D'Hoore zelf zegt het boek van Defoort helemaal niet te kennen.

Advocaat Christian Dekoninck meent dat een rechter moet beslissen of er plagiaat in het spel is. "Ik kan de stelregel niet genoeg herhalen: 'inspireren op' mag, adapteren of kopiëren niet. Misschien heeft D'Hoore gedacht: 'Prima idee, ik ga dat 's overdoen, maar op mijn eigen manier.' Dat mag, geen enkel probleem. Maar als hij één voor één dezelfde vragen stelt, en alleen maar een ander antwoord geeft als de fiscale wetgeving intussen is veranderd, dan mag dat niet."