President Ma Ying-jeou wint Taiwanese verkiezingen overtuigend

President Ma Ying-jeou heeft zaterdag de verkiezingen in Taiwan op overtuigende wijze gewonnen. Enkele uren na het sluiten van de kiesbureaus kondigde de regerende Kuomintangpartij de overwinning aan in de hoofdstad Taipei. Ma Ying-jeou staat bekend om zijn toenaderingspolitiek tot buurland China.

ccardinaels

Na het tellen van 92 procent van de stemmen, bleek volgens zijn partij dat Ma Ying-jeou 51,8 procent van de kiezers overhaald had. Zijn tegenstander, Tsai Ing-wen van de Democratische Vooruitgangspartij (DPP), strandde op 45,5 procent. De marge waarmee Ma Ying-jeou de overwinning binnenhaalt is een verrassing, ook voor de Kuomintangpartij zelf.

"Er ligt nog veel werk voor ons", zei Ma Ying-jeou in zijn overwinningsspeech. Ook riep hij op tot verzoening met de oppositie. De kiesopkomst schommelde rond de 80 procent, en de president haalde uiteindelijk zo'n 700.000 stemmen meer dan zijn tegenkandidate. Van de voorspelde nek-aan-nekrace kwam dus niets in huis.

President Ma Ying-jeou kan na deze overwinning zijn toenaderingspolitiek tot China verder zetten. Toch toont het hoge percentage stemmen voor de Democratische Vooruitgangspartij, die niet van toenadering tot China willen weten, een tweespalt in de Taiwanese bevolking aan.

Dit waren nog maar de vijfde vrije verkiezingen in Taiwan, dat pas in de jaren negentig gedemocratiseerd werd.

Meer over Taiwan