Nederlandse klimaatwetenschapper voorspelt reeks warme najaren

In november heette het nog dat er een ultrakoude winter zat aan te komen, maar voorlopig is het predicaat 'warmste' van toepassing. En al wordt het de komende weken toch nog een beetje winter, de kans dat we nog een winter uit de oude doos meemaken, is volgens de Nederlandse klimaatwetenschapper Rolf Schuttenhelm onbestaande.

jatimmermans

Schuttenhelm deed uitgebreid onderzoek naar de evolutie van de winter in Europa. "Tot 2015 hoeven we geen ijskoude winters te verwachten", zo stelt Schuttenhelm. "Er is simpelweg te veel zon in de komende jaren, maar er komt ook een golfstroom op gang die warm water zal aanvoeren naar West-Europa en daarbovenop komt de trend van de klimaatopwarming."

Volgens weerman Ruben Weytjens is het met de meerjarenvoorspelling van Schuttenhelm als met de voorspelling voor volgende week. "Op de weerkaarten is zoiets nooit honderd procent zeker", zegt Weytjens. "De wetenschap is nog steeds verdeeld over de invloed van de zonnecyclus op ons klimaat. Daarnaast zijn er wetenschappers die voorspellen dat onze winters net kouder zullen worden, omdat de koude op de polen zich door de opwarming makkelijke verspreid."

Die denkpiste werd in november ook bewandeld door de voorspellers van een horrorwinter. Maar tot nog zaten ze goed fout. We beleven tot nog toe de warmste winter sinds het begin van de metingen.

Al wordt het vanaf dit weekend iets kouder. We krijgen 's nachts zelfs de eerste nachtvorst van de winter. Woensdag en donderdag volgt een iets zachter intermezzo, maar aan het einde van volgende week volgt mogelijk een echte prik van koning Winter, met stevige vrieskou en sneeuw.

Gunter Willekens

Foto AFP