thumbnail: null
thumbnail: null

Zachte weer doet leven vroeger ontwaken in het Natuurpark Het Vinne van Zoutleeuw

Terwijl elders in Europa bakken sneeuw uit de lucht vallen, lijkt het in Het Vinne wel lente, bottende bomen en struiken, her en der nog paddenstoelen, eenden en meerkoeten die al op de versiertoer gaan en de merels zingen er al lekker op los. Het extreem zachte winterweer heeft duidelijk zijn weerslag op de natuur. Natuurgids Willy Vandermeeren kijkt elke dag met meer verwondering naar de natuur. Het milde winterweer brengt de natuur vroeger opgang dan normaal.

Jozef Croughs

De zachte temperaturen en de regen van de voorbije dagen zijn de ideale omstandigheden voor paddenstoelen en schimmels. -De opvallendste paddenstoel die je momenteel in Het Vinne kan waarnemen is de gele trilzwam op dode eikentakjes die op de grond liggen. Moest het nu vriezen was van deze natuurpracht niets te merken,- weet Willy.

Vooral de vele meerkoeten, waarvan er nogal wat op het vinnemeer verblijven, vertonen voorjaarsachtig gedrag. De mannetjes ruziën en zijn soms al aan het baltsen. Tijdens een normale winter merk je daar weinig van, want dan zijn ze druk op zoek naar eten om te overleven weet de gids. Het is niet alleen zacht, maar ook nat want de voorbije weken heeft het flink wat geregend. En dat was nodig in het natuurpark. Tijdens de droogteperiode was het waterpeil ongeveer 15 cm gezakt en kwam hier en daar het meer droog te liggen. Het meer is immers een natuurlijk meer dat uitsluitend wordt gevoed door hemelwater en opborrelend bronwater.

Opvallend veel Madeliefjes bloeien in het Vinnen. Momenteel staan de madeliefjes massaal te pronken in de grasbermen langs de Vinnegrachten. Ook de misprezen paardenbloem toont al zeer vroeg haar gele knoppen. Het meest opvallend nieuw leven merk je bij de hazelaars. Die staan al in bloei, net zoals hier en daar het speenkruid.

-Het is nu afwachten wanneer de eerste amfibieën (salamanders, padden, kikkers) op liefdespad trekken. Vorig jaar trokken ze betrekkelijk laat naar Het Vinnemeer en de poelen en dit jaar zou dit wel eens anders kunnen zijn.

Normaal gezien houden padden winterrust van september/oktober tot maart/april. In december echter werden al een aantal exemplaren aangetroffen. In het vroege voorjaar verlaten eerst de mannetjes, wat later de vrouwtjes hun ondergrondse of overdekte winterverblijfplaats om massaal naar de poelen of het Vinnemeer te trekken waar zij geboren zijn. Tijdens die periode is het erg druk op de Zwartaardeweg, want nogal wat padden overwinteren in het Zwartaardebos, dicht bij het kasteel van Duras,- aldus de natuurgids. Meestal is januari een ijzige en bar koude maand, ze heet niet voor niets wintermaand en daar schuilt nu net het grote gevaar. Verschillende kleine vogels verzamelen al nestmateriaal. -De koolmeesjes zijn al drukdoende met hun nestbouw en dat kon hen wel eens erg zuur opbreken als het plots heel koud wordt in de volgende maanden,- besluit onze natuurgids.

Jozef Croughs

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio