Brand vernielt dak van eeuwenoude hoeve in Spalbeek

Een brand heeft vrijdagavond het dak en de bovenverdieping van een eeuwenoude hoeve langs de Laarbeekstraat in Spalbeek bij Hasselt zwaar beschadigd. Bewoner Jean Weyns was samen met een vriend nog een borrel aan het drinken, toen ze plots vreemde geluiden hoorden. Een poging om het vuur zelf nog onder controle te krijgen, lukte niet meer.

Royackers Toon

"We waren rustig iets aan het drinken bij het haardvuur," vertelt huisvriend Etienne Borgers. "Zelf heb ik lang in deze oude boerderij gewoond. We kweekten hier vroeger aardbijen voor de verkoop. Tien jaar geleden heb ik het pand verkocht, en is Jean Weyns hier komen wonen. De hoeve is al meer dan een eeuw intact. Het moet zeker één van de oudste gebouwen van Spalbeek zijn. Het houten skelet en het leem zijn nog authentiek, zoals de Limburgse huizen vroeger waren. Uiteraard is er wel al regelmatig gerenoveerd. Vrijdagavond zat ik hier samen met Jean nog iets te drinken. Toen we vreemde geluiden hoorden, zijn we boven een kijkje gaan nemen. daar zagen we de vlammen al smeulen rond de schoorsteen."

Nieuwe eigenaar Jean Weyns probeerde met een brandblusser het vuur nog onder controle te krijgen. Hij slaagde er aanvankelijk nog in de slaapkamer op de eerste verdieping te blussen. Alleen waren de vlammen ook al overgeslagen naar het dakgebinte, en sloegen ze enkele minuten later door het dak. Brandweer Hasselt snelde samen met de voorpost van Herk-de-Stad ter plaatse. "We hebben nog een deel van de hoeve kunnen vrijwaren," zegt Commandant Bert Swijsen. "Toch is een groot deel van het dak en de bovenverdieping vernield. De oorzaak moet allicht gezocht worden bij de schoorsteen. De hitte heeft het houtwerk op de bovenverdieping doen smeulen, om uiteindelijk voor een hevige brand te zorgen. Door het vele houtwerk kon de brand zich bovendien snel uitbreiden. Gelukkig is het vuur erg snel opgemerkt." De woning werd vrijdagavond voorlopig onbewoonbaar verklaard. De brand had een groot gat in het dak gemaakt, dat voorlopig gedicht werd met een zeil.

Toon Royackers

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio