thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Minstens drie doden na vastlopen cruiseschip, zes Belgen ongedeerd

Minstens drie mensen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven gekomen nadat een cruiseschip met meer dan 4.000 opvarenden vastliep op een zandbank voor de Italiaanse kust in het zuiden van Toscane. De voorlopige balans ligt op een veertigtal gewonden. Er zijn ook nog een vijftigtal mensen niet gelokaliseerd. De rederij Costa Crociere maakt melding van acht Belgen, Buitenlandse Zaken kon om 14 uur bevestigen dat zes Belgische passagiers ongedeerd zijn.

jatimmermans

Het cruiseschip Costa Concordia was vrijdag vertrokken vanuit Civitavecchia nabij Rome voor een tocht op de Middellandse Zee. De boot begon water en slagzij te maken. De passagiers waren net aan het avondeten en er brak paniek uit. Verschillende passagiers sprongen daarbij in het ijskoude water.

De kustwacht en andere boten, met name de ferry's tussen de Toscaanse kust en Isola del Giglio, begaven zich naar de plaats van het ongeval om te helpen met de evacuatie van passagiers en bemanning.

Drie mensen lieten het leven bij de scheepsramp. Het zou gaan om twee Franse toeristen en een Peruaans bemanningslid. Twee van de gewonden zijn er slecht aan toe. Zo'n vijftig passagiers zijn nog niet gelokaliseerd. Mogelijks bleven ze achter op het eilandje Giglio. Voorlopig willen de autoriteiten daarom nog niet spreken over officieel vermisten.

Menselijke fout?

Misschien lag een menselijke fout aan de basis van het ongeluk ligt. Het schip zou zich op enkele honderden meter van de kust gewaagd hebben, veel te dicht voor een vaartuig van een grootte als de Costa Concordia. Het schip had eigenlijk een afstand van 3 mijl tot de kust moeten bewaren. De kapitein van het schip houdt echter vol dat hij zijn gebruikelijke koers volgde, en dat de rots waar de Costa Concordia tegen vaarde niet op zijn kaart was aangegeven. Pas nadat het schip op de rots botste, zette de kapitein koers voor de kust. Nog voor ze konden aanmeren moest de kapitein echter bevel geven het schip te evacueren.

Een van de passagiers, journaliste Mara Parmegiani, vertelt hoe het er aan toe ging. "Paniekscènes de Titanic waardig", met passagiers die elkaar overhoop lopen, schreeuwen en wenen. "Ik weet niet wat er precies gebeurd is, maar we waren allemaal erg bang en hadden het koud omdat we enkel onze avondkledij aanhadden. We hebben niet de tijd gehad om onze andere bezittingen te halen. We kregen enkel dekens en dat was onvoldoende."

Belgen

Aan boord van het cruiseschip zaten ook acht Belgen. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken meldde eerder dat zes van hen ongedeerd zijn en dat de rederij hen momenteel repatrieert.

Bij de passagiers waren ook een duizendtal Italianen, ongeveer 500 Duitsers en 150 Fransen. De Italiaanse eigenaar van het schip meldt dat er in totaal ook 42 Nederlanders aan boord waren. De maatschappij weet niet precies waar de Nederlanders nu zijn ondergebracht. Het is niet van alle passagiers bekend bij welke reisorganisatie ze geboekt hebben. Bij reisorganisatie KRAS gaat het om dertien mensen. Tien mensen hadden bij Cruise Travel geboekt, drie bij het bedrijf Zeetours en dertien bij TIU. Onduidelijk is of er Nederlanders gewond zijn geraakt of zijn overleden als gevolg van het ongeval. De reisorganisaties halen de gestrande reizigers zo snel mogelijk terug naar Nederland.

Kent u Belgen die aan boord waren van cruiseschip Costa Concordia? Neem dan contact met ons op door een mailtje te sturen naar hier@reageren.be.

Foto Reuters, AFP