Maaseikenaar forceert doorbraak: "Interimcontract genoeg voor gezinshereniging"

Print
Maaseikenaar forceert doorbraak: "Interimcontract genoeg voor gezinshereniging"

Maaseikenaar forceert doorbraak: Interimcontract genoeg voor gezinshereniging

Maaseik - Vreemdelingenzaken heeft mogelijk honderden mensen onterecht de toegang tot ons land geweigerd. Brahim Amenou (33), Maaseikenaar met Marokkaanse roots, vertelde vrijdagochtend bij 'Peeters & Pichal' op Radio 1 dat zijn vrouw het land niet binnenmag omdat hij ‘maar’ een interim-contract heeft. Toen tijdens dezelfde uitzending nog bleek dat die weigering onterecht was, reageerde Brahim dolgelukkig. “Voor mezelf en voor al mijn lotgenoten.”

Sedert de voorwaarden voor de gezinsherinnering in september zijn aangespannen, halveerde het aantal goedgekeurde asielaanvragen. Elke maand komen nu 300 tot 400 migranten ons land binnen. De belangrijkste voorwaarde is dat de echtgenoot van de aanvrager over ‘stabiele en regelmatige bestaansmiddelen’ beschikt, om te voorkomen dat de aanvrager na de overtocht uit het buitenland meteen in de schoot van de bijstand landt.

“Ik ben in de voorbije zomer met een oude jeugdliefde in Marokko getrouwd”, doet Maaseikenaar Brahim Amenou (foto) zijn verhaal. “Toen ik voor mijn huwelijk informatie inwon, is me gezegd dat ik genoeg moest verdienen, maar nooit is gezegd dat ik een vast contract moest hebben.”

“Uiteraard is een interim-contract voldoende. Zelfs een uitkering kan dat zijn”, reageert CD&V-politica Nahima Lanjri. “Zo lang de betrokkene in een lange periode voor de aanvraag maar een voldoende inkomen heeft genoten. Het zou onmenselijk zijn om een man, die in de tien jaar dat hij hier is altijd heeft gewerkt, een hereniging weigeren omdat zijn bedrijf net failliet is gegaan.”

Hoeveel mensen tot nog toe onterecht zijn geweigerd, is volgens Vreemdelingenzaken niet duidelijk.

GW
Foto Dick Demey


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio