Vorig jaar kwart meer zware arbeidsongevallen in Limburg

Op bouwwerven en in bedrijven in Limburg zijn vorig jaar 645 ernstige en dodelijke arbeidsongevallen gebeurd. Dit cijfer ligt een kwart hoger dan in 2010 (521 ongevallen). Een exacte verklaring is er niet. Wel spelen de concurrentiële markt en de verhoogde werkdruk mee. Dit kwam duidelijk tot uiting bij de plaatsers van zonnepanelen.

fvranckx

“Ongevallen met dakwerkers zijn meestal fataal. De arbeider valt van het dak, in andere gevallen zakt hij door oude golfplaten”, zegt Pieter De Munck, directiehoofd Toezicht op het Welzijn op het Werk, in Het Belang van Limburg.

Inspecteurs van zijn dienst hebben vorig jaar na vier ernstige ongevallen extra controles gehouden op de werven. “Bij enkele tientallen installateurs van zonnepanelen werden naar aanleiding van de vastgestelde overtredingen verplichte beschermingsmaatregelen voor de toekomst opgelegd.”

Ernst

Uit de ongevallengegevens van het Fonds voor Arbeidsongevallen blijkt wel dat het gemiddeld aantal arbeidsongevallen in ons land de voorbije 25 jaar gedaald is van ruim 243.000 tot ongeveer 150.000. Het aantal ernstige arbeidsongevallen daarentegen stijgt van 11.020 in 1985 naar 13.227 in 2010.

“Machines worden zwaarder en groter, gebouwen worden alsmaar hoger wat de impact van een ongeval groter maakt”, verklaart Pieter De Munck.

Bij Toezicht op het Welzijn op het Werk vrezen ze dat het dramatische cijfer nog zal stijgen door de crisis.

MaW Archieffoto RL

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio