N-VA: "Gat in begroting wordt alsmaar groter"

Print
N-VA: "Gat in begroting wordt alsmaar groter"

N-VA: Gat in begroting wordt alsmaar groter

Oppositiepartij N-VA schiet opnieuw met scherp op de regering van premier Elio Di Rupo (PS). Volgens de N-VA moet er bij de begrotingscontrole al zeker 2,7 miljard euro gezocht worden. "Dat bedrag kan alleen maar oplopen", zegt N-VA-Kamerlid Steven Vandeput.

De regering liet vrijdag opnieuw weten dat ze op zoek moet naar 850 miljoen euro. "Voor ons stond de teller woensdag al op 2,7 miljard euro", reageert Vandeput. "Dat bedrag kan alleen maar oplopen nu blijkt dat het tekort op de begroting van 2011 4 procent van het bbp is en niet 3,6 procent, zoals de regering dacht."

De N-VA wil dat de regering de cijfers in het parlement komt uitleggen. "Elke dag komt er iets bij: eerst zijn er de opmerkingen van Europa, dat de regering er 1,2 tot 2 miljard naast zit, omdat ze een hele reeks maatregelen te hoog geschat heeft. Dan was er de groeivertraging. Als de groei met 0,5% daalt, stijgt het tekort met nog eens minstens 1 miljard. Toen bracht het Rekenhof de fouten aan het licht: goed voor 450 miljoen. Dat bracht onze berekeningen woensdag al op 2,7 miljard", rekent Vandeput.

Nu komt de regering met het nieuws dat het tekort niet 3,6 maar 4,0% bedraagt. "Dit zal dus een bijkomende impact hebben op de federale begroting van 2012. Het bijkomend tekort van 2011 brengt onvermijdelijk met zich mee dat de basis waarop de middelenbegroting werd berekend ontoereikend is. Dat is de reden waarom wij vragen dat de regering de cijfers van 2011 komt uitleggen in het parlement", meent het N-VA-Kamerlid.

De federale regering organiseert het weekend van 25 februari een begrotingsconclaaf. Dat heeft minister van Begroting Olivier Chastel (MR) vrijdag na afloop van de ministerraad bekendgemaakt. De regering moet dan naar eigen zeggen 850 miljoen euro zien te vinden. "Zou het niet beter zijn dat zij haar conclaaf zou aangrijpen om échte structurele ingrepen aan uitgavenzijde te doen? Het water staat ons aan de lippen", besluit Vandeput.

Lees ook: België sluit 2011 af met budgettair tekort van 4 %

Foto Photo News