Minister van Begroting Chastel (MR): "850 miljoen euro gezocht"

Print
Minister van Begroting Chastel (MR): "850 miljoen euro gezocht"

Minister van Begroting Chastel (MR): 850 miljoen euro gezocht

Tijdens de begrotingscontrole midden februari zal de regering op zoek moeten gaan naar 850 miljoen euro voor de federale overheid en de sociale zekerheid. Dat heeft minister van Begroting Olivier Chastel (MR) woensdag gezegd op Bel-RTL.

Voor Entiteit I van de Belgische begroting (de federale overheid en de sociale zekerheid) gaat Chastel uit van een economische groei van 0,3 procent van het bbp. Dat is een half procentpunt minder dan de 0,8 procent waar eind vorig jaar van werd uitgegaan bij de opstelling van de begroting - een groeicijfer waarvoor formateur Di Rupo en de onderhandelende partijen zich vooral op Europese projecties baseerden. Dat verschil komt overeen met een bedrag van 850 miljoen euro.

Wat Entiteit II betreft - de gemeenschappen en gewesten en de lokale overheden - zegt Chastel dat er grosso modo 50 miljoen euro "verloren" wordt per procentpunt economische groei die naar beneden wordt bijgesteld. Pro memorie: de Vlaamse begroting 2012 werd opgesteld op basis van een groeiprognose van 1,6 procent, Wallonië en Brussel gingen uit van 1,2 procent economische groei.

Vorige week nog zei Europees commissaris van Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn dat België een bijkomende inspanning van 1,2 tot 2 miljard euro moet doen om het begrotingstekort onder de 3 procent te brengen. Omdat Europa enkel naar 'het land België' kijkt en niet naar de gewesten en gemeenschappen, slaat die inspanning dus op zowel Entiteit I als II van de begroting.

Foto Belga