20.000 veroordeelden hebben nooit één dag straf uitgezeten

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wil net als haar voorganger Stefaan De Clerck (CD&V) een einde maken aan de straffeloosheid in ons land. De minister heeft een beleidsplan klaar.

jrosquin

Straffen van minder dan zes maanden worden niet uitgevoerd. Straffen van tussen zes maanden en drie jaar worden vaak omgezet in huisarrest met een enkelband, wat toch een lichtere straf is dan de tralies. Bovendien moeten de veroordeelden vaak een paar maanden en langer wachten op hun enkelband. In die tussentijd kunnen ze gaan en staan waar ze willen.

Spraakherkenning

Het probleem is natuurlijk dat onze gevangenissen nu al overbevolkt zijn: zo zijn er vandaag 9.138 plaatsen (de gehuurde gevangenis in Tilburg, Nederland, inbegrepen) voor 11.057 gevangenen. De Clerck had daarom een plan uitgewerkt voor de kortgestraften waar geen gevangenis aan te pas komt: thuisdetentie met spraakherkenning. Dat wil zeggen dat de veroordeelde thuis moet blijven gedurende bijvoorbeeld drie maanden en in die periode geregeld wordt opgebeld om te controleren of hij wel thuis is. Daarbij wordt de techniek van elektronische spraakherkenning gebruikt om de persoon te identificeren.

Om hoeveel mensen gaat het hier eigenlijk? De Clerck heeft daar vorig jaar onderzoek naar laten doen, zo zegt hij. Per jaar worden in ons land zo'n 4.000 mensen gestraft tot zes maanden gevangenis of minder (voor misdrijven als licht geweld, lichtere diefstallen, drugsdelicten...). Op lichtere straffen staat een verjaringstermijn van vijf jaar. Dat betekent dat er op dit moment zo'n 20.000 mensen rondlopen in België met een nog niet verjaarde straf tot zes maanden, die nooit is uitgevoerd.

"Onhaalbaar"

"Het is hoe dan ook onhaalbaar om bij hen allemaal nog aan enige vorm van strafuitvoering te denken", zegt De Clerck. "Je kunt wel vanaf nu proberen om aan elke veroordeling een zeker gevolg te geven, al is het dan geen verblijf in de cel." Op het kabinet van de nieuwe minister van Justitie luidt het echter dat er aan de plannen van De Clerck voor de huisdetentie nog het nodige werk is. Het uitbannen van de straffeloosheid is dus nog niet iets voor morgen.

DH

Foto: Belga

Lees ook: Turtelboom heeft drie prioriteiten voor justitie

Meer hierover leest u dinsdag in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer