KMI-station meet rukwind van 108 per uur

Het jaar 2012 is nog maar enkele dagen oud, maar België heeft al af te rekenen met een tweede storm. In het KMI-station van Sint-Katelijne-Waver is donderdag tussen 08.00 uur en 09.00 uur al een rukwind van 108 km/u gemeten, de hevigste rukwind tot nu toe, zo meldt weerman David Dehenauw.

drombouts

In Koksijde en Schaffen (bij Diest) zijn er windstoten tot 97 km/u, in Oostende tot 90 km/u, in Mont-Rigi (Hoge Venen) tot 86 km/u gemeten. Het verschil met de zuidwesterstorm van dinsdag is dat de wind nu uit de zee (westen tot noordwesten) komt en dat daardoor de zware rukwinden verder landinwaarts doordringen. Plaatselijk is er ook onweer, met kans op zeer zware windstoten.

Tussen 10.00 uur en 11.00 uur is het hoogwater langs de kust en er worden golven op de kustlijn tot 3 meter verwacht. Het is aan te raden de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen op dijken en staketsels.

Omdat het doodtij (de periode dat het verschil tussen laag- en hoogwater minimaal is, nvdr) is, worden geen kritieke hoogwaterpeilen verwacht, al zullen de waterstanden vrij hoog zijn. Op zee stormt het uit het westen tot noordwesten.

Pas donderdagavond en -nacht neemt de windkracht af, maar blijven rukwinden mogelijk tot 60 à 80 km/u. Vrijdag wordt het rustiger met rukwinden tot maximaal 50 km/u.

Foto Mia Uydens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer