De Wever: "Gemeenteraadsverkiezingen wordt één tegen allen"

N-VA-voorzitter Bart De Wever gelooft dat de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 een strijd worden van "één tegen allen". "In Vlaanderen gaan we naar een tweedeling: de krachten van de verandering en de krachten van het status-quo. Met N-VA als de kracht van de verandering", aldus De Wever in een interview met De Zondag.

ikerremans

De N-VA-voorzitter verwijst onder andere naar het kartel dat in Antwerpen al gevormd is tussen sp.a en CD&V. "Je ziet dat alle traditionele partijen op elkaars schoot kruipen om hun postjes te bewaren. Dit wordt een strijd van één tegen allen. Antwerpen was in het verleden een voorbode voor de rest van Vlaanderen. Politieke fenomenen ontstaan in Antwerpen. En nu gaat CD&V als eerste overkop in deze stad."

Volgens De Wever zal het bij de gemeenteraadsverkiezingen gaan tussen status-quo en verandering, waarbij N-VA voor verandering staat. Op federaal vlak is hetzelfde gebeurd, maar daar heeft het status-quo al gewonnen. "De krachten van het status-quo zijn in dit land veel sterker dan ik had durven vermoeden. Die krachten, vooral de PS, zijn erin geslaagd om mijn partij uit het bed te duwen en om andere, Vlaamse partijen te vinden die daaraan wilden meewerken."

In hetzelfde interview krijgen de vakbonden én Open Vld ook een veeg uit de pan. "Die stakingsacties hebben geen zin. Die leiden tot een negatieve spiraal die de economie nog meer beschadigt. De vakbondsleiders moeten de volwassenheid hebben om de mensen te zeggen dat ze in de toekomst hoe dan ook langer zullen moeten werken."

Open Vld heeft volgens de N-VA-voorzitter bijna gevraagd om een staking. "Dit protest moet bewijzen dat Open Vld straf bezig is. Die partij hoopte bijna op een staking. Als Open Vld zich wil handhaven tegen de kritiek van N-VA, moet ze snel hervormingen doorvoeren en liefst op een manier die protest uitlokt waardoor iedereen denkt dat het verregaande hervormingen zijn. Het optreden van Van Quickenborne was gericht op het uitlokken van protest."

Meer over Bart De Wever

Aangeboden door onze partners