Obama ondertekent wet met zwaardere sancties tegen Iran

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag een wet ondertekend die de sancties verstrengt tegen de financiële sector van Iran. De wet komt er net op een moment van spanningen tussen Washington en Teheran.

jrosquin

Volgens het Witte Huis heeft Obama de wet onderschreven vanaf zijn vakantieresidentie in Hawaï. De wet wil de olie-inkomsten van Iran beperken, nu er ongerustheid is over het Iraanse atoomprogramma.

Eerder op de avond reageerde de Europese Unie voorzichtig op het voornemen van Iran om de gesprekken over diens atoomprogramma weer op te starten.

Een woordvoerder liet zaterdag weten dat de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Catherine Ashton in oktober een brief stuurde naar Said Jalili, Irans belangrijkste nucleaire onderhandelaar, maar nog altijd wacht op een antwoord.

Spanningen ontmijnen

Iran verklaarde zich zaterdag bereid om weer gesprekken over diens atoomprogramma op te starten en zo de spanningen in de Perzische Golf te ontmijnen. De gesprekken met de Groep van Zes (VS, China, Duitsland, Frankrijk, VK en Rusland) in de VN-Veiligheidsraad sprongen in januari af en zijn sinds een jaar bevroren.

Iran wil de onderhandelingen nu weer verderzetten, stelde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali-Akbar Salehi tijdens het bezoek van een Chinese regeringsambtenaar in Teheran.

Foto: Reuters Spanningen in de Straat van Hormuz nemen toe

Meer over Barack Obama