Voetballegende Eusebio heeft ziekenhuis verlaten

Eusebio heeft zaterdag het ziekenhuis in Lissabon, waar hij maandag 19 december met een longontsteking werd opgenomen, verlaten. De 69-jarige Portugese voetballegende lag een tijdje op intensive care, maar werd maandag naar een gewone kamer overgebracht. Vrijdag werd hij genezen verklaard door de dokters van het Hospital de Luz.

jrosquin

"Het is allemaal goed verlopen. De medicijnen hebben hun werk gedaan. Hij moet nu alleen nog wat rusten", verklaarde hospitaaldirecteur Joao Sa.

"Ik ga nieuwjaar thuis vieren met mijn familie. Hopelijk blijft ik van meer onheil gespaard. Hout afkloppen", lachte Eusebio, terwijl hij effectief op de houten tafel voor hem klopte. "De jongste tijd heb ik wat te veel gereisd. Van het hete Mozambique naar het koudere Lissabon en dan weer naar Brazilië. Daardoor ben ik ziek geworden. Voetballen doe ik al lang niet meer, maar ik hop dat God me toestaat dat ik de prestaties van mijn geliefde Benfica en Portugal nog lang kan blijven volgen."

Beste Portugese voetballer aller tijden

Eusebio, geboren in de voormalige kolonie Mozambique, wordt gezien als de beste Portugese voetballer aller tijden en ook als één van de beste wereldwijd. "De zwarte panter" scoorde in 64 interlands 41 doelpunten en leidde zijn land naar een derde plaats op de Wereldbeker van 1966 in Engeland.

Met Benfica won hij in 1962 de Beker voor landskampioenen, in een finale tegen Real Madrid. Twee keer werd Eusebio Europees topscorer en drie keer topscorer in de Europese Cups. In 1965 kreeg hij als beste Europese voetballer van het jaar de gouden bal.

Foto: Photo News