China en de rest van Azië al in de ban van nieuwjaar

Terwijl het bij ons nog enkele uren wachten is, wordt aan de andere kant van de wereld al volop nieuwjaar gevierd. Onder meer een reeks eilanden in de Stille Oceaan, Japan, Nieuw-Zeeland en Australië beten al de spits af.

jrosquin

In het Australische Sydney werd 2012 zoals gebruikelijk ingezet met een gigantisch vuurwerk. Meer dan anderhalf miljoen Aussies woonden het spektakel - met het Opera House als decor - bij.

In Nieuw-Zeeland waren de weergoden niet van de partij. Regen en storm zetten een domper op het feestgedruis. In het noordwesten van het land werd het feest afgeblazen.

Japan viert matig

In Japan trekken families met nieuwjaar traditioneel naar een tempel. Met de vele doden van de tsunami en de kernramp in Fukushima in het achterhoofd was het in het land van de rijzende zon echter feesten met de rem op.

Ook op de Filippijnen werd 2012 in mineur ingezet. De tropische storm Washi heeft er deze maand al het leven gekost aan 1.250 inwoners.

China viert in westerse traditie

In Peking werd nieuwjaar voor het eerst naar westerse traditie gevierd. Dat gebeurde met een grootse lichtshow rond de Tempel van de Vrede, waar keizers ooit kwamen bidden voor een goede oogst. Aangezien het park rondom de tempel niet groot genoeg is om opengesteld te kunnen worden voor het grote publiek, woonden slechts enkele duizenden Chinezen het spektakel bij.

Foto: Reuters

Lees ook:

Inwoners Samoa in plaats van laatste nu eerste nieuwjaarsvierders Nieuwjaar in Nieuw-Zeeland valt letterlijk in het water

Meer over China