Nieuwjaar in Nieuw-Zeeland valt letterlijk in het water

Terwijl de Nieuw-Zeelanders doorgaans op het nieuwe jaar kunnen toasten in bikini of zwembroek, gaan ze 2012 wel anders tegemoet. Om middernacht plaatselijke tijd kwamen in het centrum van de hoofdstad Wellington veel minder feestvierders opdagen door hevige regen en wind. Twee openluchtconcerten werden afgelast.

jrosquin

Buurland Australië kon nieuwjaar vieren onder een blote sterrenhemel.

Vastgelopen schip

Ook in het Nieuw-Zeelandse Tauranga aan de noordelijke kustlijn viel een concert in het water. Op 22 kilometer van de kust ligt het gestrande containerschip Rena, dat dreigt uiteen te vallen in onrustige zeewateren. Vrijdag ontdekte de marine nog een nieuwe olievlek rond het vastgelopen schip.

Aardbeving

Ook in Christchurch waren de gemoederen bedrukt voor de nieuwjaarsfeestelijkheden. Kort voor middernacht schrikte een duidelijke voelbare aardbeving de inwoners op. In februari vielen er 181 doden bij een aardbeving. Delen van de binnenstad en duizenden huizen raakten toen beschadigd.

Opera House

Het buurland Australië waren de weergoden wel goed gezind. In Sydney is het nieuwe jaar intussen ingezet met een groots vuurwerk met het beroemde Opera House op de achtergrond. Naar schatting meer dan anderhalf miljoen mensen probeerden een plekje te bemachtigen in de buurt van de Sydney Harbour brug, vanwaar het vuurwerk traditioneel wordt afgeschoten. 2.800 agenten begeleidden het geheel. Het vuurwerkspektakel heeft een kostenplaatje van naar schatting 6,5 miljoen Australische dollar (5 miljoen euro).

Foto: Reuters Nieuwjaar in Sydney

Lees ook: Inwoners Samoa van laatste nu eerste nieuwjaarsvierders

Meer over Nieuw-Zeeland