Inwoners eiland Samoa in plaats van laatste nu eerste nieuwjaarsvierders

Vuurwerk werd vrijdag afgestoken boven Samoa om te vieren dat de Zuid-Pacifische eilandengroep naar de andere kant van de datumgrens is overgestapt. Om klokslag middernacht op 29 december reisden de inwoners van Samoa vooruit in de tijd, naar 31 december.

jatimmermans

Samoanen die zich bij de grote klok in de hoofdstad Apia hadden verzameld, juichten en klapten toen het eenmaal zo ver was. De stap over de datumgrens, die ook geldt voor het naburige Tokelau, is bedoeld om het zakendoen met belangrijke handelspartners in de regio, zoals Australië en Nieuw- Zeeland, te vergemakkelijken. De tijdreis betekent daarnaast dat de inwoners van Samoa en Tokelau voortaan als eersten ter wereld het nieuwe jaar inluiden in plaats van als laatsten. Het naburige Amerikaans Samoa houdt wel vast aan zijn plek aan de oostkant van de datumgrens.

AP

Foto: Dit jonge Samoaantje mag zaterdag om middernacht als eerste “Gelukkig Nieuwjaar!” roepen. Tot nu toe viel die eer de inwoners van de atol Kiritimati of Kersteiland te beurt.

Foto AP

Meer over Australië