Merkel: "2012 wordt moeilijk jaar"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht dat 2012 zich voor de eurozone "nog moeilijker" aandient dan 2011, zelfs al heeft het Duitse volk "goede redenen om vertrouwen te hebben". Dat verklaarde Merkel tijdens haar nieuwjaarsspeech, die zaterdagavond op de Duitse televisie wordt uitgezonden.

jatimmermans

"Met Duitsland gaat het goed, zelfs al zal het komende jaar nog moeilijker zijn dan het aflopende", zegt Merkel. Voor de bondskanselier kenmerkt het voorbije jaar zich door "ingrijpende veranderingen", zoals in de eerste plaats de schuldencrisis in Europa, de Arabische Lente en de kernramp in Fukushima. Die laatste gebeurtenis dwong de Duitse regering op de knieën voor een vervroegde kernuitstap tegen 2022.

Merkel pleit voorts voor het Europese project, dat "ons" sinds een halve eeuw "vrede, gerechtigheid, mensenrechten en democratie" schenkt. Volgens Merkel zal Europa versterkt uit de huidige crisis komen, zelfs al "is de af te leggen weg nog lang en niet zonder valkuilen".

Vertrouwen

"In Duitsland hebben we goede redenen om vertrouwen te hebben", zo geeft ze haar burgers nog vertrouwen mee bij de start van het nieuwe jaar. Ze verwijst naar de betere economische conjunctuur in vergelijking met sommige andere Europese lidstaten.

De groeivooruitzichten voor het komende jaar schommelen voor de eerste Europese economie tussen 0,5 en 1 procent, na ongeveer 3 procent dit jaar.

Een donderdag gepubliceerde studie van het Allensbach Institut toonde aan dat 49 procent van de Duitse bevolking 2012 optimistisch tegemoet gaat, tegenover slechts 17 procent dat eerder pessimistisch gestemd is.

Foto EPA

Meer over Duitsland