Turkije en Azerbeidzjan akkoord over gasexportproject naar Europa

Print
Turkije en Azerbeidzjan akkoord over gasexportproject naar Europa

Turkije en Azerbeidzjan akkoord over gasexportproject naar Europa

Turkije en Azerbeidzjan hebben maandag in aanwezigheid van perslui een akkoord ondertekend om op korte termijn te starten met de constructie van een gaspijpleiding, bestemd om gas uit Azerbeidzjan via Turkije op de Europese afzetmarkten te brengen. Dat bericht AFP op basis van het Turkse persagentschap Anatolie.

Het akkoord, maandag ondertekend door de Turkse minister van Energie Taner Yildiz en zijn Azerbeidzjaanse evenknie Natik Aliev, voorziet in de constructie van het project TransAnatolie voor een investeringsbedrag van ongeveer 5 miljard dollar.

De gasleiding zou tegen 2017 klaar moeten zijn. Eenmaal in gebruik zal de constructie jaarlijks 16 miljard kubieke meter gas kunnen transporteren, waarvan 6 miljard bestemd voor de Turkse markt.

Andere partners

Het Azerbeidzjaanse staatsbedrijf Socar en het Turkse Botas en de Turkse petroleummaatschappij TPOA zijn de eerste partners van het consortium dat de gaspijpleiding zal uitbaten. Tot het consortium kunnen in een latere fase ook nog andere partners toetreden, aldus Anatolie.

In juni 2010 ondertekenden beide partners al een eerste akkoord om het juridische kader uit te stippelen voor het gasexportproject.

Het gasrijke Azerbeidzjan kan een belangrijke leverancier zijn voor het Europese gaspijpleidingproject Nabucco, dat voorziet in een verbinding tussen Turkije en Oostenrijk, waarvan de oplevering in 2018 zou moeten plaatsvinden.

Belga

Foto Photo News