Misbruikte Vangheluwe ook probleemkinderen uit weeshuis?

Roger Vangheluwe heeft, toen hij bisschop van Brugge was, naast zijn neefje ook kinderen uit 'Huize Godtschalck' in Loker, een deelgemeente van Heuvelland, in de Westhoek, misbruikt. Dat schrijft het weekblad Humo.

ikerremans

Toen Vangheluwe in 1985 tot bisschop gewijd werd, kreeg hij twee zusters toegewezen die hem zouden helpen met het huishouden. Zuster Astère en zuster Annemie trokken daarop in bij de bisschop in de Brugse Heilige Geeststraat.

Zuster Astère was zestien jaar lang opvoedster geweest in Huize Godtschalck in Heuvelland voor ze de vertrouwenspersoon van Vangheluwe werd. Huize Godtschalck was een tehuis voor weeskinderen uit de streek, maar er werden later ook kinderen opgevangen die in de problemen zaten of in moeilijke gezinssituaties verkeerden.

Handtastelijkheden

De bisschop bracht de kinderen in het tehuis geregeld een bezoekje, samen met zuster Astère. "Als de bisschop in de leefgroepen rondhing, stond zijn hele houding me niet aan. Hij ging té intiem met de kinderen om. Hij haalde hen aan, gaf hen een aai, knuffelde hen en nam hen op schoot", aldus een staflid. "We zagen dat hij te dicht bij de kinderen stond, maar we hebben nooit aan pedofilie gedacht."

"We konden nergens terecht met onze bedenkingen - ook niet bij onze ouders. (...) Het was beter om te zwijgen. De handtastelijkheden van Vangheluwe waren taboe", getuigt een slachtoffer aan Humo. In de bisschoppelijke residentie in Brugge liet Vangheluwe bovendien kinderen uit de instelling overnachten.

Volgens een ander slachtoffer uit het tehuis is ook zuster Astère niet onschuldig. "Zij keek niet de andere kant op, integendeel: ze bemiddelde bij de ongeoorloofde toenaderingen van de bisschop."

Zuster Astère weigert toelichting te geven en ook Vangheluwe zelf heeft voorlopig nog niet gereageerd.

Foto: Belga