Vakbonden: "Niet wachten tot 30 januari voor acties"

"Als de wet vandaag gestemd wordt en de kb's gepubliceerd worden, wachten wij niet tot eind januari met acties." Dat zei Erwin De Deyn, federaal voorzitter van ABVV, na afloop van de symbolische actie van de bonden tegen de pensioenplannen van minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in Brussel.

ikerremans

Het onderhoud dat de vakbonden donderdag hadden met minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) en minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) leverde niks op.

De Coninck: "Regeerakkoord moet worden uitgevoerd" Van Quickenborne: "Pensioenplan is project van heel de regering"

"De regering is vastberaden, maar wij zijn dat ook", aldus Erwin De Deyn, federaal voorzitter van ABVV, na afloop van de actie. Wat die acties concreet zullen inhouden, is nog niet duidelijk. "Wij overleggen, maar zullen zeker niet wachten tot 30 januari, de dag van de algemene staking", aldus nog De Deyn.

In het kader van de symbolische actie gingen de bonden donderdag langs bij De Coninck en Van Quickenborne, "zonder resultaat".

Van Quickenborne liet de vakbondsdelegatie weten dat hij "het regeerakkoord loyaal moet uitvoeren", aldus federaal secretaris van het ABVV, Eddy Van Lancker. "We zijn nog dommer buitengekomen dan we zijn binnengegaan. Het is één mistbank."

De minister liet de delegatie weten dat er ook binnen de kb's nog ruimte om is te onderhandelen, zei Van Lancker ook. Die belofte is voor de bonden echter onvoldoende. "We zijn in het verleden al te veel gerold geweest."

Ook het overleg met minister Monica De Coninck eerder op de dag draaide op niets uit. De minister benadrukte, net als Van Quickenborne, dat ze het regeerakkoord moet uitvoeren. Conclusie, aldus Van Lancker, "veel praat en weinig daad". De bonden blijven dan ook mobiliseren. "Afspraak op 30 januari!".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer